Mina drömmars stad

Mina drömmars stad – En dramatisering om livet, kärleken, och kampen för att förverkliga sina drömmar. Om stadens förvandling och människornas villkor, då och nu.
I denna roliga, halsbrytande och lite galna föreställning möter du vår stora folkensemble tillsammans med Annika, Henning och andra välkända personer från våra drömmars stad.

Följ med oss på ett svindlande äventyr med massor av levande musik, dans och sång!Det är ingen slump att regissören Kent Ekberg har satt upp flera pjäser baserade på Per Anders Fogelströms romaner. Fogelström drevs av ett starkt engagemang för de mest utsatta och ville ge röst åt dem som inte brukar höras. Det är ett engagemang som Kent Ekberg delar.

I en rad teaterproduktioner har han, tillsammans med sin stora folkliga ensemble, uttryckt människans utsatthet och kamp för överlevnad. Alltid med utgångspunkten kollektivets styrka, kärlekens kraft och människans inneboende möjligheter. Umbäranden, fattigdom och besvikelse är en realitet, men här finns också livsglädje, kreativ galenskap och fest.
– Att vara många ger också en övertygelse: Tillsammans kan vi bli starka. När vi går samman kan stora förändringar åstadkommas, säger Kent Ekberg. För mig är det viktigt att undersöka frågor som rör gemenskap kontra utsatthet. Jag återkommer alltid till att tron på kärleken som den enda möjliga vägen. För att godheten ska få en plats i samhället måste alla vara med ¬– ha en uppgift, en röst och en plats. Precis som i våra teaterproduktioner.

Kent Ekberg har arbetat med teater sedan 1970-talet och sedan dess utvecklat den folkliga teatern. Bland annat som mångårig ledare för Enskedespelen med uppsättningar som Den goda människan i Sezuan och Samhällets olycksbarn. På 2000-talet med två uppmärksammade Fogelströmuppsättningar; Vävarnas barn på Finnboda varv (2003) och Stad i världen i Teaterhuset i Skarpnäck (2005). 2007 presenterade Södra folkliga teatern Ringaren – en föreställning om hemlöshet och utanförskap i samarbete med Stockholms Stadsmission.

Kent Ekbergs tolkningar är sällan helt tidstrogna, händelseförloppet i Mina drömmars stad rör sig fritt mellan 1860-talet och vår egen tid. Det förstärker känslan av samband genom historien och närheten till vårt ursprung och dem som levde före oss.

I denna uppsättning träder kvinnorna fram. I fokus står Storsäckens dotter Annika, uppvuxen i kåkstadens slum, smuts och trängsel. Till varje pris vill hon komma bort från sitt eländiga liv. Hon lämnar familj och vänner, byter klass och blir så småningom borgarfru Bodin.

Så lyckas hon rädda sig från materiell misär, men blir samtidigt avskuren från familjen, ursprunget och sin identitet. Hon når framgång men väljer bort kärleken. Är det värt sitt pris?

Regi: Kent Ekberg
Producent: Kajsa Nordin
Scenografi: Johanna Mårtensson
Scenografiassistent: Stina Engman
Kostym och smink: Paulina Åhnberg
Ljusdesign: Nina Isacsson
Musik: Mats Nörklit
Kapellmästare: Lauri Antila
Körledare: Maria Peters
Skådespelare: Marie-Thérèse Sarrazin, Pierre Wetter och vår stora folkensemble.