Kan vi, vill vi, törs vi?

Vi behöver drömmar. Behovet av att formulera kulturpolitiska visioner är större än nånsin. Utifrån olika personers erfarenheter från sextiotalet och framåt vill vi tillsammans med er prata om våra drömmar.

Teater Reflex den 17 mars

Tack kära publik för en varm och hoppfull dag och kväll!
På scenen såg och hörde vi
musikalgruppen Lokomotiv som spelade låtar ur musikalen “Vild röd ros” inspirerad av Tältprojektet, Wadieh Amsih som läste vacker poesi, Björnes boklåda med många aktuella boktips och så massor av rolig, snygg, härligt nostalgisk, finstämd och ösig musik med grupperna Agadir, So What, kören Trots Allt, Tre visa män och till sist dans till Gubborkestern med Kajsa som gästades av gruppen Bakom Ladugården.
Foto: Tommy Broéng


AKT I kl 15-18

Dagen inleds med ett så kallat vittnesseminarium. Vi har samlat en panel av kunniga personer som var med när allting hände. Professor Kjell Östberg från Södertörns högskola inleder diskussionen. Han har skrivit bl. a en bok om 68-rörelsen och även en biografi över Olof Palme.  Deltagarna fyller på med egna berättelser från denna spännande och vitala tid. Därefter blickar vi framåt…
Samtalsledare: Pär Blomkvist
Fri entré

AKT II kl 18- hela natten

Stor härlig fest i sann -68 anda, billig mat & dryck och massor av musik. Gubborkestern med Kajsa spelar upp till dans, Vokalensemblen So What framför egna tolkningar av 70- talets pärlor, poporkestern Agadir, kören Trots Allt och många fler…
Entré 100 kr

Boka biljett till festen här.

Lite bakgrund…
I Enskede och söder om söder finns ett kulturarv av rang. Här bor massor av folk som var aktiva under den radikala epok från mitten av 60-talet fram till 70-talets slut som brukar sammanfattas med begreppet ”68-rörelsen”. Vi vill uppmärksamma denna historia, lyfta fram minnen och berättelser samt, inte minst, fira med en ordentlig fest i sann 68-anda. Arrangemanget är ett samarbete mellan Pär Blomkvist och Teater Reflex

Dagen inleds med ett så kallat vittnesseminarium. Vi kommer att samla en panel av kunniga personer som var med när allting hände. Professor Kjell Östberg från Södertörns högskola inleder diskussionen. Han har skrivit en bok om 68-rörelsen och även en biografi över Olof Palme i två band. Panelens medlemmar fyller på med egna minnen och berättelser.

Därefter kommer det viktigaste: Publikens egna hågkomster av denna spännande och vitala tid. Vi vill att ni som kommer ska berätta om era egna upplevelser och er egen analys av tiden. Såväl gamla rävar från när det begav sig och deras barn och närstående är välkomna att berätta. Hur var det egentligen?

Hela seminariet kommer att spelas in och materialet kommer att användas som
källmaterial för historisk forskning. För en beskrivning av denna metod att samla in muntligt källmaterial se Samtidshistoriska institutets hemsida på Södertörns högskola (länk nedan).

På kvällen blir det fest med mat, dryck, och musikaliska uppträdanden. Gubborkestern med Kajsa spelar upp till dans, Vokalensemblen So What framför egna tolkningar av 70- talets pärlor, Poporkestern Agadir sjunger sina mustiga visor och kören Trots Allt framträder.

Om arrangörerna:
- Pär Blomkvist är Fil.dr i historia och lektor på avdelningen för Industriell
dynamik, KTH och sedan länge bosatt i trakten kring Kärrtorp. Han driver
företaget Blomkvist text och undervisning HB och jobbar med föreläsningar,
seminarier och som moderator på konferenser.

I samarbete med Teater Reflex och ABF.
Lästips:
- Östberg, Kjell (2002). 1968 när allting var i rörelse: sextiotalsradikaliseringen
och de sociala rörelserna. Samtidshistoriska perspektiv. Stockholm: Prisma i
samarbete med Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola
- Östberg, Kjell (2008). I takt med tiden: Olof Palme 1927-1969. Stockholm:
Leopard.
- Östberg, Kjell (2009). När vinden vände: Olof Palme 1969-1986. Stockholm:
Leopard

Läs mer om Samtidshistoriska institutet och deras ”Vittnesseminarier” här.